• Vazgeç
    Filtrele
Filtrele

Efemera-Hisse Senedi-Piyango

26 Nisan Cuma günü yapacağımız, Müzayedemize sayfanın üst tarafında sağda gördüğünüz sayacın bitimine kadar (20:30) İNTERNET ÜZERİNDEN pey verebilirsiniz. 20:32 itibariyle CANLI MEZAT başlayacaktır. Müzayede komisyonu %20'dir, ödeme süresi müzayede bitiminden sonra (1 HAFTA) 5 İş günüdür.

Currency Converter:
Lot: 16011 » Efemera

Milli Mücadele ve Cumhuriyet'in Kuruluşu

Mücadele-i Milliyye'ye İştirak Etmeyen Memurin Hakkında Kanun. Bahis Konusu Kanunun Osmanlıca El Yazması Sureti/Kopyası.

Diğer Taraftan Tasfiyeler İlk Anlamda Askerî Bürokraside Görülmekle Birlikte Daha Sonrasında Mülkî Bürokrasinin Dahil Edilmesiyle Geniş Çaplı Bir Hal Alacaktır. Mülkî Heyet-i Mahsusalar, Askerî Heyet-i Mahsusalar’a Kıyasla İleriki Bir Tarih Olan 14 Haziran 1926 Tarihinde Kurulmuştur. Ancak, 25 Eylül 1923 tarihli Millî Mücadele’ye katılmayan, aleyhinde çalışan ve milli sınırlar dışında kalan askerî bürokrasi hakkındaki Kanunun TBMM’de görüşüldüğü sıralarda, TBMM Riyaseti aynı durumda olan mülkî bürokrasi için de kanun çıkarılması yönünde bir Temenni Takriri verilmiştir. Verilen bu Temenni Takriri üzerine İcra Vekilleri Heyeti harekete geçmiş ve Mülkîye Müsteşarlarından oluşan bir komisyon kurmuştu. Komisyonun görevi, Millî Mücadele’ye katılmayan mülkî bürokrasi hakkında yapılacak muameleye dair bir kanun layihası hazırlamaktır (Özkan, 2014: 420). Aradan uzun bir müddet geçmesine karşın 24 Aralık 1924 tarihinde konu yeniden gündeme gelmiştir. Dahiliye Encümeni tarafından sunulan riyaset ‘’Mücadele-i Milliye’ye iştirak etmeyen ve milli hudut haricinde kalan memurini mülkîye haklarında yapılacak muameleye dair kanun’’ başlığı adı altında tartışılmaya başlanmıştır. Sonuca bağlanmayan bu tartışmalar (TBMMZC, Cilt II., Devre II., Yirmi Yedinci İçtima: 266-278) ileriki yıllarda tekrar gündeme getirilmiştir. Millî Mücadeleye katılmayanları tasfiye etmek için mülkî bürokrasi hakkında altı maddelik 26 Mayıs 1926 tarihli 854 numaralı Kanun kabul edilmiştir. Ancak, Mülkî Heyet-i Mahsusa’nın kuruluş tarihi Resmî Gazete’ye göre 14 Haziran 1926’dır (Özkan, 2014, 429-430; Resmî Gazete, 14 Haziran 1926: No. 398).

Detaylar
önceki
Sayfaya Git: / 7
sonraki